IBS, ballongmage, magknip - vad är det?
- karinbodenihre
- 10 dec. 2023
- 4 min läsning
Uppdaterat: 30 jan.

I mitt coachande möter jag många klienter, både vuxna och tonåringar som kämpar med diverse magproblem – allt från oro i magen och uppblåsthet till halsbränna och trög mage. Många har sökt hjälp via vården och fått diagnosen IBS från sin läkare, vilket står för Irritable Bowel Syndrome. IBS är en diagnos som kommit att bli en av våra vanligaste folksjukdomar och definieras av vården som en kronisk funktionell tarmsjukdom som påverkar ca 20 procent av befolkningen. Dock vet vi att det finns ett betydande mörkertal och många lider i tysthet.
Vad krävs för att få diagnosen IBS?
För att få diagnosen IBS krävs återkommande magbesvär under de senaste tre månaderna av antingen förstoppning, diarré, en kombination av båda delarna, eller oregelbundna toalettbesök. Många med IBS känner sig dömda att leva med kroniska mag-tarm-besvär utan någon riktigt förklaring till bakomliggande orsak.
Sjukvården menar att det kan bero på en kombination av flera faktorer, inklusive:
Förändringar i hur tarmens muskler och nerver fungerar.
Samspel mellan nerverna till, från och i hjärnan med tarmen.
Stress och oro.
Hur behandlas IBS?
Det finns ingen specifik läkemedelsbehandling för IBS-symtom; endast mediciner som kan lindra symtomen något. Många upplever fördelar av stresshantering, till exempel KBT, andningsövningar och meditation. Det är vanligt att man via vården får prova en kostbehandling som heter FODMAP, där man utesluter vissa jäsningsbara kolhydrater från kosten. Att undvika FODMAPS under en period kan underlätta symtomen men kosten i sig går inte till botten med orsaken bakom IBS. Om man uteslutet den kosten under en längre tid kan man dessutom svälta ut den goda tarmfloran vilket vi verkligen inte vill vid IBS, utan tvärtom.
Vad är skillnaden på IBS och SIBO?
Inom funktionsmedicin betraktas inte IBS som ett kroniskt tillstånd. Vi ser att det vanligen orsakas av höga nivåer av mikroorganismer (bakterier, svampar, arkéer och parasiter) i tjocktarmen – en obalans kallad dysbios. När mikroorganismer blir för många sprider det sig gärna upp i tunntarmen och orsakar så kallad SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth. I tunntarmen ska dessa mikroorganismer inte finnas i någon större omfattning. Mikroberna äter av den föda vi äter och gillar framför allt socker och snabba kolhydrater och då bildas gaser vilket gör att vi upplever ballongmage, svullenhet samt bubblig mage. Detta trycker på nerver som gör att vi känner smärta. Det är därför det brukar kännas bättre när vi minimerar kolhydrater såsom mjölmat och socker.
Vanliga orsaker till SIBO
Vanliga orsaker till obalans i tjocktarmen och SIBO är konstant hög stress, stort intag av snabba kolhydrater, socker och processad mat, nedsatt immunförsvar, många antibiotikabehandlingar, matförgiftning eller maginfektioner och intag av vissa läkemedel.
SIBO påverkar även näringsupptaget negativt, vilket kan leda till energi- och näringsbrister. Inflammation i tarmen uppstår, som gör tarmslemhinnan mer genomsläpplig och vårt immunförsvar kan bli överaktivt som i sin tur kan leda till autoimmuna besvär. Det är inte ovanligt att vi kan ha SIBO i tunntarmen utan att uppleva magbesvär, men i stället ha problem med t ex migrän, värk i kroppen (t.ex. fibromyalgi), svår akne och PMS-besvär.
SIBO påverkar oss även psykiskt med oro, ångest och nedstämdhet
Magen och tarmarna innehåller över 100 miljoner nervceller, fler än vad som finns i ryggmärgen. Det enteriska nervsystemet (ENS), även känt som "den andra hjärnan", består av särskilda nervceller som kommunicerar med hjärnan och ryggmärgen. Detta förklarar hur tarm – magproblem även kan ge psykiska besvär som hjärndimma, koncentrationssvårigheter, ångest, oro, stresskänslighet och nedstämdhet. Detta då inflammation i tarmen på sikt leder till inflammation i hjärnan och en rubbning i balansen mellan signalsubstanserna då många bakterier i vår tarmflora kommunicerar direkt med nervsystemet. Jag har erfarenhet av många tonåringar med magproblem och som också har problem med oro/ångest och även neuropsykiatriska svårigheter som ADHD och autism. Genom att få ordning på tarmen och ändra kosten ger det ofta en positiv effekt på hjärnan och det blir lättare att koncentrera sig och fokusera.
Hur utreds och behandlas SIBO?
SIBO kan konstateras genom ett speciellt utandningstest och behandlas huvudsakligen med antibakteriella örttillskott. Om stress är den underliggande orsaken till tarmdysfunktionen kan dessa örtpreparat och specifika kostförändringar hjälpa till kortsiktigt, men för långsiktiga resultat krävs även en plan för stresshantering.
Jag har mycket positiv erfarenhet av att behandla SIBO med antibakteriella örtpreparat kombinerat med kostförändringar och stresshantering.
Kontakta mig gärna
Har du ont i magen och misstänker att det kan vara kopplat till något av ovan? Kontakta mig gärna eller boka in en konsultation för mer information, förslag på eventuella tester med mera.
REFERENSER
Molecular Mechanisms of Microbiota-Mediated Pathology in Irritable Bowel Syndrome - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33212919/
Personality, Anxiety, and Stress in Patients with Small Intestine Bacterial Overgrowth Syndrome. The Polish Preliminary Study- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9819554/
Gut microbiota’s effect on mental health: The gut-brain axis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641835/
AGA Clinical Practice Update on Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Expert Review -
Antimicrobial treatment improves tryptophan metabolism and mood of patients with small intestinal bacterial overgrowth-
Brain fogginess, gas and bloating: a link between SIBO, probiotics and metabolic acidosis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6006167/
Small Intestinal Bacterial OvergrowthA Framework for Understanding Irritable Bowel Syndrome- https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/199251
Comments