Är din tonåring extremt trött? Det finns enkla och bra lösningar
- karinbodenihre
- 17 jan.
- 3 min läsning
Uppdaterat: 30 jan.

Är din tonåring konstant trött, oavsett hur mycket hen sover? Det är vanligare än du tror, och en av de främsta orsakerna är brist på järn och B-vitaminer.
Järn är avgörande för att producera hemoglobin, som transporterar syre till kroppens celler. Vid järnbrist minskar syretillförseln, vilket leder till trötthet och orkeslöshet. Dessutom är vitamin B9 (folsyra) och B12 viktiga för att bilda röda blodkroppar, ge energi och stötta nervsystemet. Brist på dessa vitaminer kan orsaka trötthet, koncentrationssvårigheter och andra besvär.
Trots detta får många tonåringar höra att deras järn- och B-vitaminvärden är "normala" efter blodprov. Problemet är att vårdens referensvärden baseras på genomsnittsnivåer – inte på vad som är optimalt för en aktiv livsstil och dagens utmaningar. Inom funktionsmedicin används däremot högre referensvärden som bättre speglar kroppens behov.
Visst, det är lätt att avfärda det med "Tonåringar är alltid trötta", men extrem trötthet är inte normalt. Om din tonåring också har sköra naglar, håravfall eller ofta blir förkyld, kan det vara tecken på järn- och B-vitaminbrist.
Magen spelar en nyckelroll
En livsstil präglad av stress och processad mat påverkar tarmens förmåga att ta upp näring. Dessutom kan vissa tarmbakterier, vid överväxt i tunntarmen, "stjäla" järn och B12 innan kroppen hinner ta upp det. Denna överväxt, kallad SIBO, är vanligt vid långvariga magbesvär (se min tidigare artikel om IBS och SIBO).
Tonåringar som jag coachar får först normala järn- och B-vitaminvärden när de börjar:
Äta mer proteinrik mat.
Minska processad mat och socker.
Balansera tarmhälsan.
I vissa fall krävs antibakteriella örter för att eliminera bakterieöverväxt. Eftersom tarmceller förnyas snabbt, brukar förbättringar märkas inom några veckor.
Extra utmaningar för tjejer
Tonårsflickor är särskilt utsatta på grund av hormonella obalanser och rikliga menstruationer, som snabbt kan tömma kroppens järnförråd – särskilt om järnintaget redan är lågt. Genom att balansera blodsockret och förbättra tarmhälsan kan hormonbalansen stabiliseras, vilket ofta leder till mindre blödningar och bättre järnupptag.
Tips för bättre järnupptag
1. Ät proteinrika livsmedel som kött, lever, baljväxter och gröna bladgrönsaker.
2. Gör smoothies med proteinpulver.
3. Ät leverpastej.
4. Laga mat i gjutjärnspanna – detta kan öka järninnehållet upp till fem gånger.
5. Addera C-vitaminrika livsmedel som vitkål, paprika, bär och kiwi till måltiden.
6. Undvik kaffe, te och mjölk i samband med måltider, då dessa hämmar järnupptaget.
När behövs järntillskott?
Om din tonåring är extremt trött kan järntillskott vara nödvändigt, särskilt för flickor med rikliga menstruationer. Välj gärna skonsamma alternativ som järnbisglycinat eller järnglukonat. Ett exempel är Blutsaft.
Undvik sorter som ofta ger trög mage, som järnsulfat (exempelvis Duroferon och Niferex), och tillskott med järnhydroxid, som har sämre upptag.
Kontakta mig gärna
Med rätt kost och förbättrad tarmhälsa kan våra tonåringar snabbt få tillbaka energin och livskraften de behöver för att orka skolan, aktiviteter och att vara sitt bästa jag. Känner du igen dig och din tonåring i detta? Tveka inte att höra av dig för en konsultation.
Karin Bodén Ihre
Cert. Funktionsmedicinsk hälsocoach
Referenser
1. Iron deficiency and the role of gut microbiota in its metabolism" (Published in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2021)
2. Role of the gut microbiota in nutrition and health
3. Iron Supplementation Influence on the Gut Microbiota and Probiotic Intake Effect in Iron Deficiency
4. Host-Microbiota Interactions in the Pathogenesis of Antibiotic -
5. Skaar EP. The Battle for Iron between Bacterial Pathogens and Their Vertebrate Hosts. PLoS Pathog. 2010 Aug; 6(8): e1000949 -
Commentaires